משרדי הממשלה מפירים זכויותיהם של אזרחים ותושבים
13.06.2018
מבקר המדינה: משרדי הממשלה מפירים את "חוק חופש המידע" - בין המשרדים המוגדרים כמפרי חוק, משרד ראש הממשלה, התרבות והספורט, איכות הסביבה, דת והאוצר, ואף חלקם לא הגישו תשובות לפונים גם כעבור מספר שנים.
"חוק חופש המידע" קובע, כי לכל אזרח ותושב יש את הזכות לפנות לכל רשות ציבורית עליה חל החוק (כגון: משרד ממשלתי או רשות מקומית) ולבקש מידע , מידע פירושו, כל מידע המצוי ברשות ציבורית, והוא כתוב, מוקלט, מוסרט, מצולם או ממוחשב מבלי שהפונה חייב להסביר מדוע מבוקש המידע.
יש לציין, כי הוראות חוק זה יחולו גם על מבקש מידע שאינו אזרח ישראלי או תושב, לגבי מידע בדבר זכויותיו בישראל.
הרעיון הכללי בחוק הוא, שהרשות מחויבת למסור ולספק את המידע, החוק אף קובע כי ישנם חריגים לכלל, כמו מידע שעלול לפגיעה בביטחון המדינה ופגיעה בפרטיות של האדם. במקרה זה, הרשות חייבת להסביר ולנמק בכתב את סיבתה לסירוב.
החוק מחייב אף את הרשות הציבורית לפרסם מיוזמתה את הכללים על פיהם היא עובדת ("הנחיות מנהליות") וכן דו"ח שנתי אחת לשנה.
דו"ח מבקר המדינה בדק את רמת השקיפות של משרדי הממשלה במסגרת "חוק חופש המידע" הדורש מהשרים מלבד הגשת הדוחות השנתיים, מתבקשים המשרדים השונים להשיב על בקשות חופש המידע המגיעות מאזרחים ועמותות ללא כוונות רווח. היחידה לחופש המידע הגדירה שישה משרדי ממשלה כ"רשויות מפרות" שכן לא הגיבו על בקשות חופש המידע שהוגשו להם באופן פרטני גם לאחר שהיחידה לחופש המידע דרשה מהם לעשות כן.
בין המשרדים המוגדרים "רשויות מפרות" משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה והמשרד לשירותי דת. המבקר מציין לרעה את המשרד להגנת הסביבה: "לא השיב כנדרש במשך שנים על בקשות מידע מסוימות מן הציבור. בהתנהלותו זו עלולה להיות פגיעה בזכותו של הציבור לקבל מידע מרשות ציבורית, המגיעה עד לכדי הפרה של הוראות חוק חופש המידע". על משרד האוצר כתב המבקר כי הוא "משיב לעתים על בקשות מידע באיטיות, ולעתים אינו משיב כלל".
"חוק חופש המידע" שנחקק בשנת 1998 הוא בעל חשיבות רבה למנהל תקין ובמסגרתו נדרשות כל רשויות המדינה לספק לציבור מידע על אופן התנהלותם, יישום חוקים ומדיניות וליקויים אם ישנם. העובדה כי חלק מהמשרדים אינם מצייתים ללשון החוק מעידה על התנהלות בלתי תקינה שפוגעת בזכותו של הציבור לדעת מה נעשה על ידי נציגי הציבור בפרט ובמשרדים הממשלתיים בכלל.
יו"ר הארגון "קיצור דרך בישראל" זאב זר טוען כי התנהלות לא ראויה זו כלל אינו חידוש עבורו, שכן הארגון ביקש לעתים קרובות מידע מכוח "חוק חופש המידע" ממשרדי הממשל השונים, נתקל הארגון לא אחת באטימות מוחלטת מצד משרדי הממשל והרשויות , ללא ספק, חוסר היכולת לקבל את המידע מקשה על הארגון לסייע בשינו נהלים לטובתם של הפונים.
עוד מוסיף יו"ר הארגון כי לא אחת נאלץ ארגונינו לפנות ל"היחידה הממשלתית לחופש המידע – משרד המשפטים" אשר הוסמכנו לברר תלונות נגד משרדי ממשלה, במספר נושאים הכוללים אי מתן מענה במועד לבקשת חוק חופש מידע, בעזרה וסיוע עבורנו.
אנו תקווה שמשרדי הממשל והרשויות אשר כפופים לחוק יישמו את מחויבותם הקבוע בחוק מתוך אחריות ושקיפות ציבורי.